Yleinen

Tulevaisuus on nyt – Puhe

Tämä on puheeni, kun valmistuin Mielenterveys- ja päihdelähihoitajaksi keväällä 2016 Point Collegesta, Porvoossa.

TULEVAISUUS ON NYT

Olen kiitollinen tästä kunniasta saada puhua sosiaali- ja terveysalan puheenvuoron täällä meidän valmistujaisjuhlassa.
​Olen Anna-Mari Nuorala ja suoritin lähihoitajatutkinnon näyttötutkintona, opintoni kesti kaksi vuotta.

Aloitan kiittämällä perheitä ja omaa perhettä. Kiitos siitä, että teillä on löytynyt kärsivällisyyttä, ymmärrystä ja siitä, että te olette tukeneet ja kannustaneet meitä niissä tiukoissakin tilanteissa. Kiitos, että saimme tehdä tehtäviä ja lukea kokeisiin. Haluan kiittää myös ystäviä, teidän mielettömästä tuesta!

Tuhannet kiitokset opettajille ja muulle henkilökunnalle. Olette toimillanne mahdollistaneet meille puitteet opiskeluun. Te olette toivoneet meille vain parasta, mahdollisuuksia, kokemuksia ja iloa työelämään. Opetitte ja ohjasitte katsomaan asioita laajemmassa mittakaavassa sekä ihmisen kohtaamista, erilaisuutta. Opetitte myös rohkeutta, kun kohtasimme uusia asioita tai menetelmiä eli TE opetitte tärkeitä ja olennaisia asioita. Kerroitte meille esimerkillisesti omista kokemuksistanne ja saimme mielenkiintoisia keskusteluja aikaiseksi. Annoitte meille opiskelun aikana nipun avaimia ja jää meidän valmistuneiden vastuulle se miten ja milloin me niitä käytetään. Näytitte meille monipuolisuutta projekteilla, työssäoppimispaikoilla ja materiaaleilla. Tästä on hyvä jatkaa.. Kiitos tsemppauksesta!

Onnea meille valmistuneille! Me vedettiin kunnialla tämä etappi meidän elämässä. Aika menikin yllättävän nopeasti!
Me ollaan nyt sitten valmiita! Valmiita mihin? Olemme valmiita oppimaan työelämän tuomia kokemuksia ja kohtaamisia. Olemme valmiita soveltamaan koulussa opittua tietoa. Olemme valmiita oppimaan kärsivällisyyttä ja ratkaisuja ongelmiin. Olemme valmiita käyttämään niitä avaimia ja kulkemaan ovista, joita meille avautuu. Olemme valmiita olemaan, joko hoitaja tai ohjaaja, olemme valmiita olemaan työntekijä ja vaikuttaja.
Itse huomasin ilmiön, kun valmistuminen lähestyi, niin moni kysyi minulta: ”joko olet saanut töitä?”. Pohdin tätä ilmiötä ja kyllä töihin pääseminen on juuri se tärkeä asia, mutta tärkeämpää on sen työn kokeminen ja se, mitä minä saan ja annan juuri siinä, mitä työtä teen just nyt. Missä ikinä olenkaan töissä, tärkeää on, että vaikutan ihmiseen ja tuon hyvänmielen sekä hänelle, että itselleni. Sellainen hyvän hengen luominen ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Haluaisin nostaa huomioon muutaman tärkeän asian, joka vaikuttaa henkilökohtaisella tasolla: Meillä jokaisella on oma kyky, jossa on parhaimmillaan, joten vaalitaan sitä kykyä. Vaalitaan asioita, joista me itse nautitaan, vaalitaan omaa luovuutta ja vaalitaan omaa terveyttä – tähän sopiikin: ”Edistä omaa terveyttäsi jollakin tavalla joka päivä, oli se sitten ruoka, liikunta, ajatus, lepo- te tiedätte.. Nekin on opetettu koulussa ja elämässä. Olemme vastuussa itsestämme. Pidetään oma voima. Silloin voimme olla esimerkillinen lähihoitaja, jaksamme olla ihmisten kanssa tekemisissä mutta jaksamme myös olla kotona vapaa-ajalla. Rakasta itseäsikin, sinä olet tärkeä, erittäin tärkeä!

Nyt, kun meillä on tietoa, avaimia ja kykyjä ja pääsemme töihin – käytetään meidän taitoja ja ollaan rohkeita. Usko itseesi tilanteissa, joissa sinusta tuntuu, että nyt pitää toimia sinun näkemälläsi tai kokemallasi tavalla. Ilmaise itseäsi ja tule osaksi yhteisöä. – Kaikki on aina samalla viivalla. Muistetaan positiivisuuden voima. Muistetaan kaunis nöyryys ja kunnioitus.
Olemme nyt siis valmiita oppimaan lisää. Jokainen kohtaaminen oli HÄN vanhus, autistinen, nuori, työkaveri tai jopa ystävä, kohtaamisen hetki opettaa meille jotain. Jokainen tilanne oli se sitten hoitamista, ohjaamista, kuuntelemista tai toiminnallista , sekin tilanne opettaa meille aina jotain. Opi tuntemaan itsesi: Pohdi ja oivalla mikä tuntui just sinulta ja mikä ei tuntunut. Emme koskaan valitse väärin, vaan opimme, valitsemme siis aina oikein. Löydä oma paikkasi työmaailmassa, silloin sinulla on enemmän annettavaa ja silloin sinä myös enemmän saat. Kaikkea tätä kannattaa soveltaa myös ihan siihen ruohonjuuritasolle eli omaan arkeen. Sinun koko elämään. Elämä on meidän puolella.

Painotan uudestaan asiaa ”Usko itseesi”, se kantaa sinut juuri sinne missä sinun kuuluu olla. Se mitä teet ja valitset nyt, vaikuttaa sinun tulevaisuuteesi. Tulevaisuutesi on nimittäin nyt.
Lainaan Seth Godin lausahdusta: ”Sen sijaan, että miettisimme, koska seuraava lomamme on, ehkä meidän pitäisi järjestää elämämme niin, ettei sitä tarvitse päästä pakoon.”

Ja tähän loppuun.
Voisimme ajatella joka päivä:
”Tänään on hieno päivä tehdä ihmisiä onnelliseksi. Tänään on hieno päivä tehdä itseni onnelliseksi.” <3
Nyt juhlitaan! Onnea ja rakkautta kaikille <3
Annetaan Hyvän kiertää.
Kiitos!

 

 

edf

Saatat myös pitää...