Kuolema antoi elämän

Kuolema antoi minulle elämän.

Olen potenut nuoresta aikuisesta asti kuolemanpelkoa. Pelko astui areenalle tosisti, kun sain ensimmäisen paniikkikohtauksen. Kohtauksen, jossa en tiennyt mitä tapahtuu, enkä voinut sitä mitenkään kontrolloida tai hallita. Olin avuton yksin omassa kehossa kohtauksen kourissa. Sydän jyskyttää rinnasta ulos ja rintaa pistää, happi loppuu ja huulet ovat turtana. Huimasi, enkä oikeastaan näekään mitään. Silti kykenin toimimaan, ajoin auton parkkiin kaksien liikennevalojen läpi ja soitin itselleni ambulanssin. Nuori mies kertoi minulle, että hyperventiloin ja antoi minulle paperipussin. He veivät minut päivystykseen ja siellä istuin yksin ja odotin vuoroani. Ihmeellinen tila, en ymmärtänyt sitä lainkaan. Tärisin ja pelkäsin, että nytkö kuolen. 

Kohtauksien tullessa muutamia, menin lääkäriin ja pääsin terapiaan. Sain hyvät opasteet, kuinka kohtauksen saa hallintaan, sehän oli hengityksen rauhoittaminen. Rauhoittavia lääkkeitä en kuitenkaan alkanut syömään. 

Opin nopeasti tunnistamaan, kun paniikkikohtaus alkoi nousemaan pintaan. Opin kuuntelemaan sydäntäni, että oliko se oikeasti sydämessä, vai rintarangassa lihaksissa, vai onko tunne psyykkinen. Opin rauhoittamaan itseni, vaikkakin myös opin tavallaan väistämään tunnetta eli aloitin nopeasti tekemään jotain muuta. Sain kohtauksen nopeasti kuriin ja rauhoituin, tietoisella hengittämisellä ja pakenemisella. Vuosien varrella paniikkikohtaukset loppuivat, mutta kuolemanpelko ei hävinnyt. 

Tämä poikkeusaika nosti kuolemanpelon raakana suoraan minulle kohdattavaksi silmästä silmään. Tajusin, että vuosien varrella olen edelleen saanut paniikkikohtauksia mutta toisessa muodossa, sellaisessa, jossa olen kokenut voimakkaan stressireaktion, säikähtänyt ja reagoinut taistele/pakene- asenteella. Tai elänyt pitkittyneessä burn out -tilassa, jossa joka ikinen ilta nukkumaan mennessä sydän käy kierroksilla ja keho on levoton. Olen tyynnytellyt kehoa ja uuvuttanut itseni uneen. Olen todennut, että ”jos en aamulla herää, niin en herää”. En jaksanut edes kinastella kuolemanpelkoni kanssa. Opin luottamaan siihen, että vaikka illalla olen ”tilassa” niin aamulla herään. En tunnistanut enää tätä kuolemapeloksi, koska ne olivat nopeita ajatuksia. 

Pitkittynyt stressitila söi kokoajan kehoani, joka vaikutti hormonaalisiin toimintoihin ja suoliston kuntoon sekä elämänenergiaani. Pystyin aina ajattelemaan positiivisesti tai käänsin asiat positiiviseksi nopeammin kuin olisi tarvinnut. Opin tsemppaamaan itseäni tilanteissa, joissa pelkäsin, vaikka lapseni puolesta, kun hän sairastui pienenä kuumeeseen, etten lähde ylireagoimaan, silti sydän jyskytti pelkoa. Tunnistan monta tilannetta, jossa ylireagoin sekunneissa, vaikka mitään sen suurempaa syytä ei olisi. Sisäinen autonominenreagointi oli kytkeytynyt päälle.

Stressitila tuntui kehossa, kun asetuin rentoutumaan tai vaan siis aloilleni, niin syke ei laskenutkaan alas. Karuselli pyöri päässäni ja tunnelukot hierti kehossa. Ihmettelen nyt, että miten ihmeessä olen selvinnyt hengissä, no luottamalla ja työstämällä tunnelukkoja sekä uskomalla huomiseen ja itseeni. Erikoista myös oli, että en tiennyt, että minulla oli burn out, niin positiivinen olin mieleltäni.

Olen ollut taistele/pakene tilassa ison osaa elämästäni ja nyt tämä poikkeusaika näyttää tätä minulle huolella. Kaikki se työ, jolla olen edistänyt hyvinvointiani, on ollut tekohengitystä ja se on pitkittänyt paniikkioireitani. Kaiken terveys intoilun ja hyvinvoinnin ansiosta pystyin nukkumaan öitä ja löysin sen keveyden ja rauhan mutta samaan aikaan piilotin pelkoni tyynyn alle ja uupumuksen peittelin pehmeällä peitolla. Kaikki hyvinvointia edistävät lisäravinteet ja rakennusaineet katoavat kehosta, kun saan paniikkikohtauksen ja taas menee tovi, että saan kerättyä luuni ja soluni myrskyn jäljiltä. Uusi toivo astui tietoisuuteen, että vihdoin saan kehoni terveeksi, mutta kaiken tämän alla oli pelko omasta kuolemasta, myös menettämisestä mutta erityisesti omasta kuolemasta. Se kuiski usein korvaani, siis pelko. Tiedostamatonta reagointia, jonka opin hiljentämään, mutta en uskaltanut kohdata, en tiennyt, että voin ymmärtää Kuoleman todellista merkitystä, koska pelko kuiski korvaan toisin. 

Olen kohdannut Kuoleman silmästä silmään elämäni aikana. 

Tiedän ja tunnen aidosti sydämessäni, että kuolema on kaunis, se on vapautta ja valoa. Olen nähnyt Kuoleman, kun hän on hakenut koirani. Kuolema oli hyvin hienovarainen ja rauhallinen, hän tiesi mitä teki ja samaan aikaan antoi minulle ja koiralleni kauniit viimeiset hetket. Rakkaus oli hyvin vahvasti läsnä. Miksi siis pelkään Kuolemaa? 

Henkimaailma ja Sielut kuuluvat yhtenä osana työnkuvaani, hyvin luonnollista. Jokaisella meillä on aika lähteä, kun aika tulee, se on sielunsopimuksella sinetöity. Mutta myös ihmisellä on aina valinnan mahdollisuus ja tietein tahtoen kuolemalla pelleileminen on jokaisen edelleenkin, oma valinta. Kun kirjoitan tätä nyt, mieleeni nousi sana ”arvostus”. Arvostus Kuolemaa kohtaan ja arvostus itseä ja toisia eläviä kohtaan.

NYT minulle on avautunut tästä kuolemanpelosta, se että minulla on vielä jotain mikä ylläpitää halua elää, pelko siitä, etten ehtinyt elää sitä mitä tunnen sisälläni vielä tulevan näkyväksi ja koettavaksi. En ole vielä valmis taivaanvaloon vaan valmis elämään tätä maanpäällistä tarinaa. Olen lukenut ja kuullut monia tarinoita ihmisten kuolinvuoteelta, kuinka he katuvat jotain, olisivat tehneet toisin tai olisivat toivoneet rakkautta. Minulla itsellä on voimat, joita tarvitsen elämäni muutokseen, muutokseen pelkovapaalle vyöhykkeelle. Kuolemanpelko vie elämän tai elämä on puolinaista mutta todellisuudessa Kuolema antaa elää. 

Kuolemanpelko saattaa nousta esiin, kun olen saanut voimakkaan stressireaktion, ei aina. Viime aikoina, eli tässä poikkeusajassa olen herkistynyt taistele/pakene-reaktiolla ja adrenaliinia virtaa ylenmääräisesti kehossani ja sydän lyö voimakkaammin. Pelko astuu areenalla ja NYT TÄMÄ TULI PÄÄTÖKSEEN. Ensimmäistä kertaa kirjoitin pelosta ja pyysin Kuolemaa tulemaan keskustelemaan kanssani. Tämä hetki avasi silmäni uudestaan ja avasi elämänenergiaani virtaamaan. 

Kirjoitin miltä se minusta tuntuu, kerroin sen Kuolemalle:

en jaksa enää pelätä sinua

en jaksa enää paeta sinua

en jaksa ymmärtää sinua ja selitellä, lohdutella ja peitellä enää pelkoani

Kuolema, koen sinut julmana

Kuolema, minua on peloteltu sinulla

Kuolema, minua on uhattu sinulla

Kuolema, olet hyvin lähellä mutta kaukana

Kuolema, sinulla on monia erilaisia tapoja ottaa meidät täältä

mikä on minun lähtöni

pelkään sydänkohtausta, sitä kipua, kouristusta

pelkään hukkua, sitä etten pääse enää pinnalle, jään jäälautan alle

pelkään, että lentokone tippuu, sitä että kaikki huutaa paniikissa

pelkään myrkytystä, lamaannuttavaa luhistumista

kaikissa näissä pelkään kontrollin menettämistä, toiminnan kyvyttömyyttä, puolikuollutta olotilaa

Bellan siirtyminen taivaanvaloon oli luonnollista

sallin hänen lähteä

tunsin, että oikea aika oli juuri silloin

muistan, kun kävit

miksi minä pelkään sinua

tiedän ja tunnen sydämessäni, että kuolema on kaunis valoisa siirtymä

mutta pelkään sinua

nouseeko stressi minussa niin voimakkaaksi, että lamaannun ja koen kuoleman

muutos saa tapahtua

kehoni kaipaa harmoniaa

mieleni kaipaa luottamusta

Kuolema, sydämeni kertoo halusta elää

Kuolema, haluaisin keskustella rauhasta ja rakkaudesta

Kuolema, Kiitos.

Sain vastauksen keskusteluani Kuoleman kanssa. 

Hän on hyvis, mutta ihmisten ajattelemattomat teot ja reagoinnit, elokuvat ja pelottelut ovat jotain muuta. Kuolema tulee hakemaan joskus kesken elämän tai vasta, kun on kaiken kokenut tai joskus pitkittää, vaikka ihminen toivoisi jo pääsyä taivaanvaloon. Elämä jatkuu aina kuolemasta. Joku voi kuolla henkisesti, olla tyhjä ja tunteeton ja elää kuollutta elämää. 

Kuolemanpelko on pelko, pelkäsin niin paljon, että luulin kuolevani paniikkikohtauksessa. Opin elämään sen kanssa ja se muutti muotoaan ajansaatossa, niin kuin kaikki tässä olemisessa! On uskallettava kohdata omat harhat ja tunnistettva todellisuus ja luoda siitä oma taivas maan päälle.

Niin kuin sanotaan, että ”Rakkaus ei satuta ketään”.  Lue uudestaan; Rakkaus ei satuta ketään. Tämä lause kolahti minuun erityisesti, kun sen ensimmäisen kerran ymmärsin. Alan oikeasti ymmärtämään mitä rauha minussa tarkoittaa <3

Nautin myös uudesta kysymyksestä mikä minulle heräsi, kun olin kirjoittanut tämän tekstin:

Mitä kuolema tarkoittaa oikeasti ja millaista elämä on oikeasti?

Kukat symboloivat uudelleen syntymistä, runsautta ja hehkua. Minulle.

Nyt tähän hetkeen, kun elämme tätä poikkeusaikaa maailmanlaajuisesti ja koronavirus luo todellisen kuolemanpelon, johon liittyy yksinäisyys, epätietoisuus ja hyvästelemättömyys. Sairastava on yksin kivun kanssa ja läheinen on kaukana, tunneskaalaa on vaikea ymmärtää. Se on todellista, aina kun Kuoleman kanssa on oikeasti tekemisissä.

Voimaa ja valoa kaikille, jotka lähtevät tästä elämästä seuraavaan, teillä on siellä hyvä olla, astukaa rohkeasti valoon. 

Teille, jotka jäätte kaipaamaan läheistä, joka lähtee omalla tavalla sielunsopimuksen mukaisesti, niin arvostetaan Kuolemaa ja hetkeä, sitä siirtymää. Tunnetaan kuinka me rakastetaan läheistä, jolla on merkitys itselle. Voimaa ja valoa tuntemiseen. Tunteettomuus kertoo lukosta, joten uskalla tuntea ja anna oman elämänenergian virrata, kaikki tunteet on sallittuja. Kuoleman jälkeen me synnytään elämään jotain uutta, jokainen meistä on syntynyt nyt tänne maapallolle tähän elämään. 

Kohtaa pelkosi niin ymmärrät, miksi haluat elää. Oli kyseessä mikä pelko tahansa. 

Sydämestäni Anna-Mari

Hormooni hirviö vai hirvittävä hormooni

​Mitä minulle tapahtuu? Mitä minussa tapahtuu? Tuijotan peilikuvaa, katson kasvoja ja kehoa, en tunnista peilikuvaa, en tunnista itseäni.
Katson peiliin tarkasti ja tuijotan silmiä, ne ovat vakavat jopa tyhjän oloiset. Katson kuvassa näkyvää henkilöä, tiedän sen olevani minä, näen itseni rumana ja tunnen oloni ällöttäväksi. Minulla on kokoajan kuumakin, hikoilen hulluna, mutta urheillessa ei hiki irtoa. Niin ja se liikkuminen on kovin työlästä, koska kehoni on raskas. Ei huvita yhtään, liikkuminen lamaantui puoli vuotta sitten. Venyttelykin on haastavaa, koska olen mennyt totaalisesti jumiin. Ahdistaa.
Minulla on kokoajan tunne, etten mahdu kehooni, rasvakudosta on tullut 10 kiloa n. 9 kuukaudessa. Vaatteisiini en mahdu, se on puhdas totuus, mutta onneksi sentään kengät sopivat. Oloni on raskas, mieleni on matalavireinen ja  ärsyynnyn helposti. Haluaisin vain levätä hiljaisuudessa. Olen kuin olisin kuormittunut kaikista maailman asioista yhtä aikaa, enkä saa niitä purettua pois, koska kaikkialla on ärsykkeitä.

Istun kehoni äärellä. Tunnustelen hiljaa. Se on levoton mutta tunnoton. Minulla ei ole yhteyttä kehooni. Temppelini valot ovat hyvin himmeät. Miksi kadotin itseni, miksi kadotin itseni minulle tärkeimmästä asiasta, jossa tunsin elinvoimaisuutta ja rauhaa. Tanssin ja hyppelin kauniissa kehossani ja mielessäni onnea pursuten kivisillä kaduilla ja vihreillä nurmilla. Haastoin itseäni uusilla tempuilla ja nautin kuinka koin yhteyden aina siihen mitä tein kehollani.
Missä häiriö, joka on suistanut minut tästä tilasta, missä kohden kadotin itseni ja miksi temppelini rapistuu?
Kosketus itseeni on outo, itken ja istun kehoni äärellä. Kaipaan hehkuani. Itsetuntoni on alhaalla, vieroksun huomionosoituksia, en ymmärrä niitä nyt.
Olen jumissa, tukossa, masentunut, surullinen, ällöttävä, olen kuin minut olisi tempastu pois minusta ja heitetty betonimyllyyn toiselle kiertoradalla. Huoh.. voisin jatkaa tätä listaa loputtomiin.

Hengitän kuitenkin syvään ja puhallan ulos. Tiedän, että tämä on väliaikaista. Tiedän, että pääsen takaisin hehkuuni. Olen keholla reagoiva ihminen, ja se tuo minulle tietoa siitä, mitä parannustyötä teen itseni kanssa, se kuuluu tähän elämääni. Opin itsestäni.
Kuukautiset ja hormoonitoiminta ovat yksi osa tätä matkaa. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, mutta tällä kertaa annan tämän asian parantua ilman hormonaalisia lääkkeitä tai miehen läsnäoloa. Haluan kohdata naiseuteni uudestaan, puhdistettuna arvottomuudesta, syyllisyyksistä, mitättömyydestä, esineellistämisestä ja omista kokemuksia ja käyttäytymisistä ym. mitä olen tähän elämään kerännyt koettavaksi.
Olen tuntenut likaisuutta kuukautisista aina pienestä tytöstä asti ja se on ollut minun tunne. Koin, että minusta tuli ”nainen” liian aikaisten. En uskaltanut kertoa äidilleni kuukautisista vaan salailin asiaa hyvin pitkään, yritin kertoa, mutta sanat eivät vaan tulleet suustani. Tukahdutin asian.

Minun hormoonitoimintani on ollut aina voimakasta ja varsinkin stressaavissa elämänvaiheissa pms-oireet olivat hurjia, koin juuri edellä mainitsemia tunteita ja olin ihan hirvittävä olio, päässäni vain surisi. Oireet kestivät pahimmillaan kaksi viikkoa. Hormonaalinen ehkäisy ei koskaan sopinut minulle, joko taannuin ja istuin paikoillani turvoten tai mielialani vaihtui päänkäänteessä. Ei mitään järkeä!

Millainen nainen minä olen tai minun kuuluu olla?
​Olen oivaltanut naiseuttani ja seksuaalisuuttani viimeisen vuosien aikana paljon mutta sain kohdatakseni vielä kerran ison vyyhdin, kun 1,5 vuotta sitten kuukautiseni jäivät kokonaan pois. Ennenkuin jäivät pois, kehoni oli ylikierroksilla ja suolistoni oli voimakkaasti tulehtunut. Kehoni hormoonivarastot olivat tyhjentyneet stressistä aiheuttavan reagoinnin ja tulehduksen takia. Tiesin, että hormoonit palautuvat ennalleen ja tasapainottuvat sekä  kuukautiset palaavat kyllä, mutta tiesin, että nyt tarvitsee oppia rakastamaan, hyväksymään ja pärjäämään ihan minua, eikä kenenkään muun välityksellä. Puhdistautuminen alkoi. Kaikki kehossani pysähtyi. Aiemmin inhosin, kun kuukautiset alkoivat, koska ne toivat kaikki nuo yllä mainitsemani tunteet kipujen kera kehooni ja mieleeni. Halusin vain kokoajan olla hehkeä ja hyvässä treeni kunnossa ja harmitti suunnattomasti, että taaaaaas turpoan.

Tiedän, että kehoni ei toimi niinkuin kuuluu, jos kuukautiseni eivät tule ja niin aloin odottamaan kuukautisia, odotin ja odotin, kunnes päästin irti. Kävin tutkimuksissa ja kaikki oli kunnossa, munasarjani olivat elossa, hyvä! Mieleni pysyi tasaisena, eikä mitään suuria tuntemuksia noussut kehoonkaan kuin nyt viimeisten kuukausien aikana. Painoa kertyi tasaisesti mutta syksyllä alkoi hurja kiito, koska hormoonit vaikuttavat rasva-aineenvaihduntaan. Samaan aikaan  kilpirauhaseni romahti, joka on aineenvaihdunnan peruspilari, mutta se on toinen tarina. Syön terveellisesti, ajattelen terveellisesti ja liikun (paitsi lamaantumisen myötä) ja silti painoni nousi ja mieleni masentui, häiriö on siis ihan muussa kuin siitä miten kannan vastuun teoillani terveyden eteen. Nyt tämän vuoden puolella tunsin kuinka ”hormooni hirviö tai hirvittävä hormooni” alkoi nousta huippuunsa. Tuskastuin mutta muistin rakastaa. Armollisuus ja anteeksi antaminen oli läsnä. Hyväksyin ja aloin tuntea mitä kehossani tapahtuu. Katsoin peilikuvaa tunnistamatta kasvojani, silmäni olivat ilottomat. Todella hurjaa. Olenko nainen, jos minulla ei ole kuukautisia. Olenko nainen, jos minulla ei ole kosketusta kehooni. Olenko ihminen, jos ilo ei palaa. Seksuaalisuuteni oli myös kateissa ja ajatuskin siitä, että joku koskettaisi minua inhotti.  Hoidin itseäni, oivalsin ja rukoilin voimia, tiesin että voitan tämän taistelun ja nousen tuhkasta niinkuin feenikslintu, uudesti syntyneenä naiseuteeni.

Tästä kokemastani voimakkaasta tasapainottomasta hormooni ryöpystä minulle nouseekin mieleen, että on paljon naisia, jotka eivät ymmärrä, että heidän huono itsetunto tai vieraantuminen seksuaalisuudesta voi johtua ”hormonaalisesta hirviöstä” kehossa ja mielessä. Hormonaalinen häiriö aiheutta tunteen ja tunne on todellinen sillä hetkellä, mutta kun se ei olekaan totta. Oikeasti totuus on se, että jokainen nainen on kaunis omalla persoonallisella tavallaan, jokainen nainen on ihana ja ihastuttava kaikkine kurveineen ja jokaisella naisella on mahdollisuus rakastaa itseään niin, että voi nauttia elämästään elinvoimaisena ja iloisena. Jokaisen temppeli on, juuri sellainen kuin sen kuvittelee. Nainen elää tunnetta todeksi ja mielikuva itsestä vääristyy.

Miten saada hormoonitoiminta tasapainoon?
Hyväksyminen, itsensä rakastaminen, ruokavalio ja nauttiminen, nauttiminen kaikesta! Mikä on Sinun arvosi? Ilman ylimielistä pullistelua, kauniin nöyränä.

Nainen! Löydä omat kipupisteesi, ne ovat sinun ja sinussa, ota vastaan ja rakasta niitä, sen jälkeen voit avautua voimakkaan lähteen äärelle, josta ammennat voimia ja potenttiaalia, mistä aiemmin vain uneksit.
Ota vastaan se mikä on sinun, naiseutesi, seksuaalienergiasi ja luomisvoimasi. Kun on lähteellä niin sieltä voi ammentaa pelkkää hyvää voimaa maailmaan, sieltä löytyy rohkeutta, uskoa ja varmuutta, että sinulla ja sinun asioilla on merkitystä.
Anna hehkusi ja elinvoimaisuutesi näkyä <3

Se mikä tässä omien kipupisteiden parantamisessa ja voiman valjastamisessa on tärkeää muistaa, että anna ajan kulua. Keholla on mieletön taipumus parantaa itsensä, kun mieli poistaa haitalliset uskomukset häiritsemästä (huom: luun murtuma paranee hetkessä).
Uskalla kohdata kipusi/mörkösi, niin ne poistuvat, ne ovat tunteita ja muistoja, jotka eivät voi tässä hetkessä enää tehdä mitään, tarpeettomia ja turhia. Kuukautisten lähestyessä ja alkaessa, muistakaa lepo. Keho on valmistautumassa suureen puhdistautumiseen ja sitä ei kannata ”rääkätä” liikunnalla tai ajattelun ruoskinnalla vaan hengittämisellä ja lepäämällä. Nauti kipu läpi, koska se on tulossa ulos sinusta. Ajan myötä se varmasti helpottaa. Mitä enemmän manailet kipua, sen syvemmälle se uppoaa. Iskulause: ”Ei enää kivun lievittäjiä, haluan kohdata luojani selvänä.” Puhdasta ajattelua, oman mielen ja kehon värähtelyn nostamista.  Nopeus ja pakottaminen ei ole valtti, vaan kun oivallus on todettu, alkaa solujen uudelleen rakennus. Anna solujesi kasvaa uudeksi niinkuin ​feenikslintu!

Entä kuukautiseni ja hormoonitasapaino?
Kyllä, minulla oli juhlapäivä, jonka tulen muistamaan iäti, kuukautiseni alkoivat. Olen nöyrästi kiitollinen  ja kiljun onnesta, tanssin ja hehkun.
Alkaa uusi tutkimusmatka naiseuteeni ja lähteeltä kumpuavaan luomisvoimaan.

Matka minuuteen on haastavaa mutta kannattavaa <3

Olen elossa ja elinvoimainen nainen, ihanaa!
(tähän lauseeseen käytän kaikki mahdolliset tehosteet!)

Sydämellisesti luomisvoimassaan
Anna-Mari Nuorala

Tulevaisuus on nyt – Puhe

Tämä on puheeni, kun valmistuin Mielenterveys- ja päihdelähihoitajaksi keväällä 2016 Point Collegesta, Porvoossa.

TULEVAISUUS ON NYT

Olen kiitollinen tästä kunniasta saada puhua sosiaali- ja terveysalan puheenvuoron täällä meidän valmistujaisjuhlassa.
​Olen Anna-Mari Nuorala ja suoritin lähihoitajatutkinnon näyttötutkintona, opintoni kesti kaksi vuotta.

Aloitan kiittämällä perheitä ja omaa perhettä. Kiitos siitä, että teillä on löytynyt kärsivällisyyttä, ymmärrystä ja siitä, että te olette tukeneet ja kannustaneet meitä niissä tiukoissakin tilanteissa. Kiitos, että saimme tehdä tehtäviä ja lukea kokeisiin. Haluan kiittää myös ystäviä, teidän mielettömästä tuesta!

Tuhannet kiitokset opettajille ja muulle henkilökunnalle. Olette toimillanne mahdollistaneet meille puitteet opiskeluun. Te olette toivoneet meille vain parasta, mahdollisuuksia, kokemuksia ja iloa työelämään. Opetitte ja ohjasitte katsomaan asioita laajemmassa mittakaavassa sekä ihmisen kohtaamista, erilaisuutta. Opetitte myös rohkeutta, kun kohtasimme uusia asioita tai menetelmiä eli TE opetitte tärkeitä ja olennaisia asioita. Kerroitte meille esimerkillisesti omista kokemuksistanne ja saimme mielenkiintoisia keskusteluja aikaiseksi. Annoitte meille opiskelun aikana nipun avaimia ja jää meidän valmistuneiden vastuulle se miten ja milloin me niitä käytetään. Näytitte meille monipuolisuutta projekteilla, työssäoppimispaikoilla ja materiaaleilla. Tästä on hyvä jatkaa.. Kiitos tsemppauksesta!

Onnea meille valmistuneille! Me vedettiin kunnialla tämä etappi meidän elämässä. Aika menikin yllättävän nopeasti!
Me ollaan nyt sitten valmiita! Valmiita mihin? Olemme valmiita oppimaan työelämän tuomia kokemuksia ja kohtaamisia. Olemme valmiita soveltamaan koulussa opittua tietoa. Olemme valmiita oppimaan kärsivällisyyttä ja ratkaisuja ongelmiin. Olemme valmiita käyttämään niitä avaimia ja kulkemaan ovista, joita meille avautuu. Olemme valmiita olemaan, joko hoitaja tai ohjaaja, olemme valmiita olemaan työntekijä ja vaikuttaja.
Itse huomasin ilmiön, kun valmistuminen lähestyi, niin moni kysyi minulta: ”joko olet saanut töitä?”. Pohdin tätä ilmiötä ja kyllä töihin pääseminen on juuri se tärkeä asia, mutta tärkeämpää on sen työn kokeminen ja se, mitä minä saan ja annan juuri siinä, mitä työtä teen just nyt. Missä ikinä olenkaan töissä, tärkeää on, että vaikutan ihmiseen ja tuon hyvänmielen sekä hänelle, että itselleni. Sellainen hyvän hengen luominen ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Haluaisin nostaa huomioon muutaman tärkeän asian, joka vaikuttaa henkilökohtaisella tasolla: Meillä jokaisella on oma kyky, jossa on parhaimmillaan, joten vaalitaan sitä kykyä. Vaalitaan asioita, joista me itse nautitaan, vaalitaan omaa luovuutta ja vaalitaan omaa terveyttä – tähän sopiikin: ”Edistä omaa terveyttäsi jollakin tavalla joka päivä, oli se sitten ruoka, liikunta, ajatus, lepo- te tiedätte.. Nekin on opetettu koulussa ja elämässä. Olemme vastuussa itsestämme. Pidetään oma voima. Silloin voimme olla esimerkillinen lähihoitaja, jaksamme olla ihmisten kanssa tekemisissä mutta jaksamme myös olla kotona vapaa-ajalla. Rakasta itseäsikin, sinä olet tärkeä, erittäin tärkeä!

Nyt, kun meillä on tietoa, avaimia ja kykyjä ja pääsemme töihin – käytetään meidän taitoja ja ollaan rohkeita. Usko itseesi tilanteissa, joissa sinusta tuntuu, että nyt pitää toimia sinun näkemälläsi tai kokemallasi tavalla. Ilmaise itseäsi ja tule osaksi yhteisöä. – Kaikki on aina samalla viivalla. Muistetaan positiivisuuden voima. Muistetaan kaunis nöyryys ja kunnioitus.
Olemme nyt siis valmiita oppimaan lisää. Jokainen kohtaaminen oli HÄN vanhus, autistinen, nuori, työkaveri tai jopa ystävä, kohtaamisen hetki opettaa meille jotain. Jokainen tilanne oli se sitten hoitamista, ohjaamista, kuuntelemista tai toiminnallista , sekin tilanne opettaa meille aina jotain. Opi tuntemaan itsesi: Pohdi ja oivalla mikä tuntui just sinulta ja mikä ei tuntunut. Emme koskaan valitse väärin, vaan opimme, valitsemme siis aina oikein. Löydä oma paikkasi työmaailmassa, silloin sinulla on enemmän annettavaa ja silloin sinä myös enemmän saat. Kaikkea tätä kannattaa soveltaa myös ihan siihen ruohonjuuritasolle eli omaan arkeen. Sinun koko elämään. Elämä on meidän puolella.

Painotan uudestaan asiaa ”Usko itseesi”, se kantaa sinut juuri sinne missä sinun kuuluu olla. Se mitä teet ja valitset nyt, vaikuttaa sinun tulevaisuuteesi. Tulevaisuutesi on nimittäin nyt.
Lainaan Seth Godin lausahdusta: ”Sen sijaan, että miettisimme, koska seuraava lomamme on, ehkä meidän pitäisi järjestää elämämme niin, ettei sitä tarvitse päästä pakoon.”

Ja tähän loppuun.
Voisimme ajatella joka päivä:
”Tänään on hieno päivä tehdä ihmisiä onnelliseksi. Tänään on hieno päivä tehdä itseni onnelliseksi.” <3
Nyt juhlitaan! Onnea ja rakkautta kaikille <3
Annetaan Hyvän kiertää.
Kiitos!

 

Tärkein viesti: Rakasta.

Rakasta itseäsi ja herkistä sydämesi.

-vain sinä tiedät mikä on sinulle parhaaksi.
– vain sinä tiedät sinun polkusi.
– vain sinä tiedät sykkeesi.

Usko itseesi, koska kukaan muu ei tee sitä sinua paremmin.

HENGITÄ JA ASETU ITSEESI, RAKKAUS MATKA ALKAA.

Rakasta itseäsi ehdoitta ja täysin pyyteettömästi. Rakasta itseäsi, olet aarre, olet helmi ja olet kaiken A ja O. Sinä olet kaiken rakkaudella vaalimisen arvoinen ihminen. Avaa ovi rohkeudella sydämen ja sielun sopukoihin, sinun karttaasi.

Mitä rakkaus on muuta kuin sanan helinää ja iskulauseita, kliseitä?
Rakkaus on itsensä kunnioittamista ja omien toiveiden ja viestien kuuntelemista teoiksi asti. Rakkaus on vastuu itsestä, omasta hyvinvoinnista ja tarkoitusperän ilmentämisestä.  Rakkaus itseä kohtaan johdattaa sinut niihin seikkailuihin ja paikkoihin, joissa sinä kukoistat ja voimaannut entisestään. Paikkoihin, joissa voit kohdata itsesi armollisesti. Paikkoihin, joissa Sinä voit hyvin. Rakkaus itseä kohtaan tuo vetovoiman lailla ihmisiä, joita tarvitset näkeäksesi itsesi, jotka vahvistavat sinun olemisen muotoa.

Puhu itsellesi kauniisti ja armollisesti. Päässämme on joskus toinen ääni, joka luo demoneita meidän toimintaan, rakasta sitäkin, koska se kertoo mitä et todellakaan ole. Keskustele itsesi kanssa, koska ajatukset ovat kuin karusellissa tai vuoristoradassa ja lähtevät johdattamaan pelon tai epävarmuuden kautta toisaalle, kauemmas päämäärästäsi. Kun pysähdyt keskustelemaan itsesi kanssa, kyseenalaistat pakenemisreaktiosi. Kipu sydämessä, kehossa tai energiassa kertoo sinulle viestiä, joka on aika kohdata. Ota kipu vastaan ja tunne se läpi. Ole rohkea ja myönnä kipusi olemassaolo ja syy. Kohta oletkin jo vapaa rakastamaan uutta osaa sinussa.

Mitä syvemmin opit rakastamaan itseäsi sitä hyväksyvämpi sinusta tulee.
Opit huomaamaan, että annat ympärillä olevan olla, eikä muuttamista tarvita, koska jokainen elää omaa polkuaan omilla opeillaan. Kukaan ei voi horjuttaa sinua, koska silloin tiedät, että hänessä on osa jota hän ei vielä rakasta.
Mielipide ero on oikeus ja se ei tarkoita, että toinen on väärässä.
Hengitä syvään ja palaudu omaan rakkauteen, takaisin omaan voimaan.
Rakasta itseäsi silloinkin, kun tuntuu, että toinen satuttaa. Se on valtapelia, se on manipulaatiota, joka yrittää pelon kautta tehdä sinusta heikomman. Hyväksy hänen pelkonsa ja pysy omassa voimassa.

Rakkauteen kuuluu myös sana EI, se on sana, jossa sinun raja kulkee, se on sana, joka kertoo mitä sinun ei tarvitse kokea, mitä et tarvitse.
Luin juuri pätkän kuinka Suomessa koetaan väkivaltaa suhteissa, en erottele tähän kumpaa sukupuolta, koska tiedän, että molemmat sukupuolet kokevat yhtälailla niin henkistä kuin fyysistä väkivaltaa parisuhteissa, perhesuhteissa tai jopa ystävyys suhteissa. Kuinka paljon sinun pitäisi rakastaa itseäsi, että voit päästää irti Sinulle haitallisista suhteista. Toisen huono-olo ei ole sinun huono-olo tai syy, ja ainoan kenet sinä voit muuttaa on Sinut itsesi. Käytä sanaa EI.

Jos Sinulla alkaa valittamisen aikakausi, on rakkaus tullut kertomaan sinulle, että on aika aloittaa muutos, uudistuminen. Valittaminen on vahva viesti, jota ei saa sivuuttaa. Kysy mikä tässä ei nyt toimi, mitä muutoksia tarvitsisit.
Anna sydämesi johdattaa sinua tässä -> sinussa on kaikki vastaukset.

Lohduttava ajatus: ”Kaikki kestää vain hetken.
Jokainen tunne tai asia kestää vain hetken, kunnes tulee uusi tunne tai asia.”

Onko rakkaus vain sana helinää. Ei se ole.
Itsensä rakastaminen astuu esiin, kun muurien on aika hajota ympäriltä. Kipuilu on niin voimakasta, ettei voi enää elää vastoin omaa arvomaailmaa, vastoin omia toiveita, haluja, unelmia. On käytävä itsensä äärirajoilla, koettava olonsa ulkopuoliseksi itsessään, tipahdettava, oltava lukossa, jotta voi palata.

Käytä sanaa KYLLÄ. Kyllä sana mahdollistaa sinulle uusia asioita, kokemuksia ja muutoksia. Uusi on aina hyvästä. Kyllä, uusille ihmisille, uusille paikoille, uusille ajatuksille, ideoille, uusille aistimuksille. Uusi tuo aina jotain, se tuo mahdollisuuksia, se tuo näkemyksiä. Uusi syventää ja tuo lisää, muttei koskaan vie mitään pois. Vanhaan takertuminen poistaa uuden kokemisen, sen mikä on jo osa sinua, muttet vielä ole tutustunut siihen. Koska vanha ei tuo mitään, voisi ajatella, että se jopa vie mennessään…

Käytä siis sanaa KYLLÄ.

Anna maailman peilata sinut, katso mitä näet ja jos et ole tyytyväinen näkemääsi, voit aloittaa muutoksen ja näkemään asioita, joita rakastat tai haluat saavuttaa. Se on simppeliä, sinussa on muutoksen voima, usko itseesi!

”Emme näe maailmaa sellaisena kuin se on, näemme maailman sellaisena kuin me olemme.” – Anais Nin

Rakasta itseäsi, rakasta ruokaasi, rakasta liikettäsi, rakasta yksinoloa, rakasta kotiasi, rakasta unelmiasi, rakasta persoonaasi, rakasta olla, rakasta kiirettä, rakasta odottamista, rakasta kohtaamisia, rakasta tuntematonta, rakasta kaikkea mitä olet jo kokenut, ilman niitä kuka muu muka olisit?
Rakasta menneisyyttäsi, rakasta tätä hetkeä, rakasta tulevaasi. Kaikkea mitä olet nyt, olet myös tulevassa, SINUN TULEVAISUUDESSA! Kun sinä rakastat itseäsi, rakasta kaikkia osia, puolia, elementtejä. Mitä syvemmin rakastat itseäsi sitä ymmärtäväisempi sinusta tulee.
Toistan: Mitä syvemmin rakastat itseäsi sitä hyväksyvämpi sinusta tulee.

Olet selviytyjä.

Aseta jalat tukevasti maahan, kuvittele, että niistä lähtee juuret syvälle maan uumeniin ja nouda sieltä voimasi.
Kurota korkealle tähtiin ja nouda sieltä viisautesi ja aseta unelmasi.
Avaa sydämesi, rakasta ja vastaanota elämän ihmeet.
Uskalla heittäytyä, et menetä mitään. Uskalla heittäytyä, niin silloin täytät itseäsi.

Tärkein viesti on:
​- Rakasta itseäsi, niin ymmärrät kuin arvokas olet!
– Tee mitä rakastat, niin saat super voimia, joilla voit siirtää vaikka vuoren pois tieltäsi.
​- Tee mitä rakastat, niin saat siivet joilla liitää kohti korkeuksia.
– Rakasta itseäsi niin paljon, että vihamielisyys haihtuu, koska rakkaudella on kyky  hoitaa arvet.
– Rakasta itseäsi niin paljon ja syvästi, että loistat yhtä voimakkaasti ja lämpimästi kuin aurinko.
– Rakasta sydän auki,  niin saat kokea kaiken, moninkertaisena ja taianomaisena.

 

Rakkaudellisin terveisin
Anna-Mari Nuorala

Miten ajattomuus ilmenee?

Aika ja ajattomuus, kummatkin ovat suhteellisia käsityksiä.
Aika on kellon lyömä ja päivämäärä. Ajattomuus  on tila, flow, hetki. Aika ja ajattomuus ovat symbioosissa, ne tarvitsevat toisiaan.

Olen pohtinut ajattomuutta, koska työskentelen paljon energiaa kanavoiden. Koen tämän mielenkiintoisena. Työskentelen luoden ideoita ja visioita, toteutan asioita, olen flowssa, olen tiloissa,  olen ajattomuudessa, kaikki ympärilläni katoaa. On vain asia.  Hoitaessani ihmisiä, kuljen ajattomuuden siivin menneisyydessä ja tulevaisuudessa.  Näen ja tunnen asioita menneiden elämien takaa tai viitteitä tulevaisuuden tapahtumista.
Palaan takaisin aikaan, hengitän ja kohta jo riennänkin sovittuihin tapaamisiin ja lasten harrastuksiin.

Syntyessämme fyysisesti tähän elämään, synnymme tähän hetkeen. Meidät kirjataan kirjoihin päivämäärällä ja kellon ajalla, tarkalleen. Sitä sanotaan ajaksi. Syntymähetken planeetat ja tähdet ovat aina oikeassa kulmassa, joilla on suuri merkitys elämänpolulla, elämäntehtävällä. Syntyessään, jokainen tuo mukanaan sielun tehtävän, jolloin energian muistoissa on aiemmin kokemia asioita menneistä elämistä.   Synnymme tarkoituksella  ns. sielunsopimuksella valituille vanhemmille, jolloin saamme myös solutason muistoja suvun perimästä. Syntymähetkestä alkaen alamme keräämään tämän elämän kokemuksia ja uskomuksia ajassa ja ajattomuudessa. Reagoimme alati ympärillämme tapahtuviin energia värähtelyihin, ja reagointi tapahtuu aina tässä hetkessä, olemme tunteessa ja tunne on aina todellinen tässä hetkessä. Aika ei ole sidoksissa tähän hetkeen, aika ei määritä tätä hetkeä, koen että tämä hetki on ajaton. Aika sitoo, sopii, mahdollistaa yhteiskunnan ilmestymään fyysisesti ajassa (halusin käyttää sanaa ilmestyä, koska silloinhan me tupsahdetaan paikalle, kun kello lyö oikean ajan).

Mitä ajattelen, siinä olen.
Kaikki jo eletty on nyt tässä hetkessä, aina. Mitä ajattelemme menneestä, minkälaisia tunteita meillä on omasta eletystä elämästämme. Kaikki nämä reagoinnit ja tunne kuohahdukset tapahtuvat aina tässä hetkessä, jopa ne jotka tulevat menneistä elämistä tai suvunperimästä. Käymme ajattomasti paikassa ja tilanteessa, joka loi mahdollisen reaktion, oli se sitten positiivinen tai negatiivinen, kävimme siellä paikassa tai tilanteessa, joko tietoisesti tai tiedostamatta.

Kun sulkee silmänsä voi ”matkustaa” tietoisesti ajattomasti menneessä, ”matkustaa” mielikuvilla siirtymättä mihinkään fyysisesti, silloin kaikki tapahtuu tässä hetkessä. Mennyt on tässä, aina, ilman että sitä on sidottu aikaan,  vaikka siellä menneessä on paljon kellon aikoja ja päivämääriä. Pystymme silti ”matkustamaan” eli palamaan ajattomasti tapahtumiin ja paikkoihin, tämä palaaminen tarkoittaa, että herätimme ja palautimme tietoiseen mieleen muiston, joka on kokoajan mukana.  Kun minulle tapahtuu jotakin nyt, kehoni ja mieleni hakee peilausta aiemmin kokemastani. Se tunne on mahdollista neutralisoida, jos se tuntuu pahalta. Siksi onkin hyvä pohtia, miksi tällainen reagointi ja minkälaisen tunnereaktion haluamme menneisyydestä?

Tulevaisuus, jota ei ole vielä fyysisesti koettu on myös läsnä tässä hetkessä.
​Jokainen valinta mikä tehdään, vaikuttaa tulevaisuuteen, monien sukupolvien ajan.  Jokainen muutos prosessi eli menneisyydessä tapahtuneen hyväksyminen ja anteeksi antaminen muuttaa tulevaisuuden karmaa, kohtaloa. Tulevaisuuden voi muuttaa tässä hetkessä, vain tässä hetkessä, koska huominen on jo tulevaa. Tarvitaan ajatus- ja toiminnanmuutosenergia, jotta mielekkäämpi ja toivottu tulevaisuus toteutuu. Jokainen voimavara ON aina läsnä, ne tarvitsevat vain tietoisen aktivoinnin. Pelko sitoo aikaan, pelko sitoo energiaa ja muutosprosessia.
Kysy tässä hetkessä mikä pelko estää toimimasta nyt tai toivotussa tulevassa, miksi pelko pitää kiinni vanhasta uskomuksesta.   Unelman toteutuminen tai tavoitteen saavuttaminen on asetettu tulevaisuuteen, sidottu aikaan. Niiden ”saavuttaminen” tapahtuu visualisoiden ne tarkoiksi ja tuntien ne omassa kehossa ja mielessä todellisiksi, eli kokemalla solutasolla tässä hetkessä unelman tai tavoitteen. Silmät kiinni ja mielikuvituksen siiville.
​Onko se tulevaisuuden vetämistä tähän hetkeen vai onko sittenkin tulevaisuuden kokemista tässä hetkessä. Tulevaisuus on nyt. Valitse tarkoin mitä olet nyt, mitä haluat olla tulevassa, mitä haluat olla nyt.

Kaikki mitä olen, on nyt tässä. Kaikki mitä olet, on nyt tässä. Tässä on mennyt ja tuleva, tässä hetkessä. Ajattomuus on energiaa, joka aktivoi tähän tilanteeseen sopivan osan, tunteen, tavan toimia ja ajatella. Sitä on ajattomuus ilman aikaa, ilman kellon lyömää tai päivämäärää. Millaisen tulevan minä haluan? Millaisen tulevan sinä haluat? Pysähdy ajattomuuteen ja hengitä. Ajattomuudessa on vapaus valita. Tunteelle löytyy aina syy, aktivoimiskoodi, anna tunteen olla ja anna sen kertoa.  Vapaudu siihen, että jokainen tunne, asia, tilanne kestää vain hetken, tulee uusi hetki. Vapaudu ajan kiireestä ja paineesta, poistu ajan kontrolloimisesta ja astu askel taakse tähän hetkeen ja ota vastaan elämän lahjat ja opit.

​Elämä on sinun ja minun puolella ja valitsemme itse miten elämme sen tässä hetkessä.

”Aina on aikaa ajattomuudelle.” – Anna-Mari Nuorala